fbpx

 

Er du pæreformet eller har overdimensjonerte bein som ikke blir mindre uansett kosthold eller hvor mye du enn slanker deg og trener? Da er du kanskje en av de 20 000 kvinnene i Norge som lider av lipødem. Lipødem er en svært vanlig og dessverre lite kjent sykdom i fettvevet som rammer flest kvinner og oftes blir feildiagnostisert som lymfeødem eller fedme. Data viser at rundt 11 % av den kvinnelige befolkningen lider av denne tilstanden. Kvinner som har lipødem opplever å ”ese” ut uansett hva de gjør, og greier ikke å bli slankere uansett hvor lite de spiser eller hvor mye de trener. I tllegg gir det en psykiske belastning, samt problemer med selvbildet.  

Hva er egentlig lipødem?

Lipødem er en kronisk sykdom som gjør at cellene i fettvevet, spesielt i lår og legger, blir inflammerte og mister evnen til å frigjøre fett. Sykdommen utløses ofte i østrogenintensiveperioder som i puberteten eller ved et svangerskap. Sykdommen rammer som oftes kvinner når de er mellom 20 og 40 år og i overgangsalderen. 

Hovent vev og fettansamlinger på innsiden av knærne er typisk for sykdommen. Inflammasjonen i fettvevet kan gi smerter både når en går og står. Mange opplever berøringssmerter og trykkømfintlighet, i tillegg til at de lett får blåmerker. Typisk for sykdommen er også et misforhold mellom overkropp og nedre del av kroppen. Overkroppen er oftest normal, mens nedre del er voluminøs. Lår og legger er det vanligste som rammes, men også magen og overarmene kan rammes.  

Årsaken til lipødem er ukjent, men det foreligger en arvelig komponent og risikoen stiger hvis man har familiemedlemmer med lipødem i direkte linje. Sykdommen er nokså lik lymfødem, men når du har lymfødem, lagres væske i deler av eller hele kroppen. Forskjellen mellom de to tilstandene er at lipødem stopper ved ankelen, mens når du har lymfødem er anklene også oppblåste og hevelsen strekker seg vanligvis ut på foten.  

Foto: Judy Hudson / Lipoedema Australia.

De mest vanlige kjennetegnene på lipødem er:

 • Overdimensjonerte legger
 • Overfølsom for berøring, smerte i vevet i bena ved hvile, gange og når man blir berør
 • Smerter i fettvevet
 • Vanskeligheter med å gå
 • Går ikke ned i vekt uansett slankemetoder
 • Klassisk pæreform
 • Tap av elastisitet i hudet
 • Får lett blåmerker
 • Lavere temperatur i armer og ben
 • Symmetrisk presentasjon, i begge bena
 • Fettansamlinger i overkroppen
 • Fettansamlinger over, under og på innsiden av kneleddet, og på den ytre delen av låret
 •  Fettring over ankelen og/eller fettring over håndleddet
 • Hypermobile ledd
 • Kan løfte huden på foten eller hånden uten at underliggende vev følger med
 • Begynner ofte under puberteten, ved graviditet eller ved overgangsalder
 • Føtter og hender er vanligvis uberørte av sykdommen inntil siste fase
 • Overkroppen er ofte slank, mens underkroppen utvikler fettansamlinger
 • Mindre førlig ettersom tiden går og hvis sykdommen ikke blir behandlet

Hvor raskt får man lipødem?

Sykdommen starter oftes langsomt og nærmest umerkelig med at man gradvis blir fyldigere i legger og lår. De første forandringene ses ofte rundt og bak anklene, og etter hvert omfattes hele benet, men omfattes som regelt ikke rundt selve fotryggen. Fettfordelingen får etterhvert fasong som en haremsbukse med strikk rundt anklene. 

De første årene er huden normal, og det sees ingen væskeansamling i bena. Men tykkelsen vil ikke avta når man ligger med bena høyt, slik som ved væskeansamling i bena. Fettet forsvinner heller ikke ved slanking. Dersom symptomene får utvikle seg og fettmengden øker, vil det føre til ødeleggelse eller forstyrrelse av både lymfedrenasje og blodomløp. Økt ansamling av lymfe eller blodvæske vil da ytterligere øke omfanget av ekstremitetene. 

Ubehandlet lipødem fører til skader på lymfesystemet og utvikling av lipolymfødem. Som ved lymfødemkan kan man miste elastisiteten i huden og vevet kan bli fibrotisk (fibrose = økt bindevevsmengde). Det er viktig å bremse tilstanden, for å unngå å utvikle heterlipo-lymfødem, der lymfesystemet blir ødelagt 

Lipødem defineres ut i fra alvorlighetsgrad, og klassifiseres oftes i 3 eller 4 stadier:

Stadium 1: Glatt hud. Hevelse blir verre utover dagen og blir bedre ved hvile og ved å heve bena. Blir bedre ved behandling.

Stadium 2: Huden har små groper. Pasienten kan få lipomer. Eksem og rosen kan være tilstede. Hevelse blir verre på slutten av dagen, og blir ikke alltid bedre ved hvile og heving av bena. Kan bli bedre ved behandling.

Stadium 3: Hardere bindevev med fibrosklerose. Hevelse i bena konstant. Store mengder skinn og fett som henger. Ikke fullt så lett å behandle, og noen metoder er ikke lenger virksomme.

Stadium 4: Fibrosklerose og elefantiasis (elefantsyke). Konstant hevelse. Store mengder skinn og fett som henger. Lipo-lymfødem med lymfødem tilstede i tillegg til lipødem. Dette stadium er vanskeligere å behandle.

Kan lipødem behandles?

Regelmessig lymfedrenasje kombinert med kompresjonsstrømper/strømpebukser vil kunne redusere væskeansamling og trykk i vevet. Dette kan minske spenningsfølelse og smerter. I tillegg vil riktig kosthold kunne forebygge utviklingen av lipødem, men vil som oftest i liten grad redusere fett som allerede er tilstede.

Fjerning av lipødem fett (selve fettmengden) kan behandles ved hjelp av kirurgiske metoder hvor det benyttes en spesiell type fettsuging: TLA (Tumescens lokalanestesi). Her bedøves fettområder med store mengder fortynnet lokal bedøvelsesvæske («wet technique»). I kombinasjon med tynne sugekanyler og PAL (Power assisted liposuction) kan fettet fjernes på en skånsom måte samtidig som lymfekarene ikke skades. Fettsuging fjerner store mengder av det ufysiologiske fettet, og kan dermed avlaste lymfekarene. Utvikling av lymfødem vil dermed bremses/stoppes. Jo tidligere man behandler, desto større sjanse har pasienten å kvitte seg med sykdommen. Har man først utviklet lymfødem i tillegg til lipødem, er det vanlig at pasienten fortsatt har lymfødem etter inngrepene, men som regel i mindre grad.

De er veldig få leger i Norge som kjenner til tilstanden. Men ved å oppsøke fastlegen så er det mulig å få henvisning til fysioterapeut eller videre utredning. Behandlingen består oftest av fysioterapi (manuell lymfedrenasje) og kompresjonsstrømper/støttestrømper. ”The lipedema project” er et samarbeid mellom forskere, leger og pasientgrupper som arrangerer både seminarer og deler oppdatert informasjon til pasientene. De tilbyr også gratis webinarer. Nyere forskning viser at et ketogent kosthold (lavkarbo) har effekt på lipødem.

Hvordan kan Best Shape hjelpe?

Det er vel anerkjent i medisinske kretser at lymfedrenasje er et av de beste tiltakene i behandlingen av lipødem. Best Shape har markedets ledende pressoterapi maskin for behandling og forebygging av lipødem. Sammen med  lymfedrenasje tilbyr vi kostveiledning og tilpasset kostholdsplan. Lymfedrenasjen aktiviserer væsketransport via lymfebanene, og reduserer væskemengden i vevet.

Vi anbefaler lymfedrenasje som forebyggende behandling, da det kan bidra til å bremse utviklingen og redusere bivirkningene. 

I tillegg er det viktig med et balansert kosthold. Hvis det ikke gjøres endring i kostholdet vil sykdommen kunne fortsette å utvikle seg.  En kombinasjon av kostholdsendring, lymfedrenasje, pulsator, trening og kompresjonsbehandling vil kunne bidra til å holde lipødemet under kontroll.

 

Vi anbefaler å benytte lymfedrenasje forebyggende hvis du vet at du har lipødem i den nærmeste familien

Hvordan fungerer Best Shape sin behandling sammenlignet med andre metoder?

Vår SlimUpDrain er en overlegen trykkterapimaskin som er spesielt designet for ikke å skade kroppens fysiologi eller berøre anatomiske strukturer. Effekten er bedre enn manuell drenering fra en massasjeterapeuts hånd. Vår pressoterapi maskin stimulerer lymfekanalene og drenerer overskuddsvæske ved bruk av bølgende strømbevegelse som får væsken til å flyte i riktige retning for best mulig drenering. Lymfedrenasjen aktiviserer væsketransport via lymfebanene, og reduserer væskemengden i vevet. Behandlingen vil i tillgg kunne bidra til reduksjon av cellulitter, da lymfedrenasjen vil sette i gang lymfe og blodsirkulasjonen, som hjelper til med å fjerne væske og avfallstoffer i fettlommene, slik at de bulende fettlommene dreneres for væske.

 

Hva koster en behandling?

Prisen på behandlingen avhenger av hvilken del av kroppen du behandler:  

 • Nedre del av kroppen (ben og mage) koster kr 500 pr behandling.
 • Øvre og nedre del (armer, mage og ben) koster kr 1000 pr behandling.
 • Hele kroppen (inkl hode, armer, mage og ben) koster kr 1 200 pr behandling.

Vi tilbyr også pakker med flere behandlinger, hvor prisen vil avhenge av antall behandlinger. Vi tilpasser behandlingene etter dine utfordringer. Ved behov for langtidsbehandling, kan vi tilby en forebyggingspakke. Ta kontakt for tilbud. 

Du kan lese mer om lipødem på:

Norges lymfeødem-og lipødemforbund,  www.nllf.no

The lipedema project, https://lipedemaproject.org